Petr Kellner, proprietarul postului de televiziune Pro Tv are legături strânse cu Rusia

0
763

Grupul CME (Central European Media Enterprises), cel care deține postul Pro Tv, a semnat acordul final pentru vânzarea către PPF Group. Fondul de investiții aparține lui Petr Kellner, un miliardar ceh în vârstă de 55 de ani, caree are o legătură strânsă de afaceri  cu Rusia.

Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV, consideră că ”Jocurile se schimbă major” după noua achiziție făcută de PPF Group. Retragerea unui investitor american (CME) din Europa de Est și înlocuirea acestuia cu unul ce are o influență comunistă, reprezintă o mutație geopolitică.

”Această tranzacție spune multe despre cât de inteligenți sunt unii și despre cât de proști suntem noi.”, a declarat Cozmin Gușă la Realitatea, nu cu mult timp înainte de închiderea acestui post.

După părerea acestuia, mișcarea a fost cu siguranță premeditată, având un rol prestabilit, foarte bine pus la punct. Explică cum eliminarea patronilor români din mass-media, care practic au fost vânduți și o mare parte din ei încarcerați a avut ca scop doar monopolizarea influenței asupra publicului român.

Despre Kelner și afacerile sale au existat reacții interesante și în presa din Bulgaria.

Kellner – este el un împuternicit al Rusiei care încearcă să aducă putere de business în strategia Kremlinului?”

Iată un scurt comunicat de presă despre achizițiile PPF Group în domeniul companiilor de telecomunicații în Muntenegru, Serbia, Ungaria și Bulgaria. Achiziții ce vor fi urmate de alte achiziții ulterioare în media. Toate aceste 4 țări sunt:

https://www.ppf.eu/en/press-releases/ppf-group-buys-telenors-telecommunications-assets-in-cee-countries

Este nevoie de doar câteva clicuri pe internet pentru a constata relația strânsă dintre Petr Kellner și președintele pro-rus Zeman, precum și expunerea omului de afacer ceh în și cu firme rusești, incluzând legăturile cu VTB (Home Credit). Este un test 100% dovedit – oricine face afaceri în Rusia în acest moment în sectoare strategice au o ștampilă de cauciuc care dovedește loialitatea către Kremlin.

Vladimir Putin ridică mizele și înalță jocul său împotriva Vestului la noi înălțimi. Sancțiunile SUA și UE au constrâns sever capacitatea oligarhilor ruși și a partenerilor strategici din Vest de a achiziționa și controla activele pentru și în numele Kremlinului, pentru a contracara politicile NATO/UE și să se angajeze în proiecte strategice de tip ”divide et impera” (South și Nord Stream)

Folosind împuterniciți din Estul și Vestul Europei este noua metodă preferată la ”Școala Strategica de Gândire din Kremlin”, iar Cehia este cap de listă. Nu doar că serviciile secrete rusești se bucură de o plimbare gratuită în această țară, dar alegerile recente din Cehia au adăugat către președintele pro-rus Zeman, un nou val de partide pro-ruse și oligarhi transformați în politicieni care fac Republica Cehă un loc ideal pentru rolul de împuternicit.

Afacerile CEZ, Telenor și Nova TV din Bulgaria fac parte dintr-o acțiune concisă geopolitică condusă de către Kremlin pentru a aduce dezvoltare în Bulgaria în linie cu modelul Cehiei, fiindcă rolul Sofiei în angajarea Balcanilor din Vest mai departe cu UE și NATO a fost de mult timp un ghimpe în călcâiele Moscovei.

 

Tactica Kellner a Kremlinului este simplă – de a prelua cashflow-uri cheie generate în afaceri (energie și telecomunicații) și active de modelare a opiniei publice (Nova TV și ”fabrici de troll – organizație creată să imprăștie mesaje și postări pe internet”) în Bulgaria și de a alege un guvern pro-rus care vor ceda ambițiilor de a arăta drapelul UE și NATO în Balcanii de Vest.

Planul lui Reshetnikov a funcționat doar parțial, în alegerea unui președinte pro-rus – Roumen Radev, dar a căzut în cazul ănlocuirii lui Borissov de la cârma puterei executive reale. O măsură modestă de succes a fost intrarea naționaliștilor pro-ruși Ataka și VMRO în coaliția conducătoare, ce oferă Moscovei putere adițională negativă asupra problemelor de apărare și securitate, dar este încă insuficientă pentru a îmblânzi politica pro-Vest a Bulgariei în Balcanii de Vest.

Reshentikov a făcut o concesiune forțată în aceste zile cu toate că ”avem mulți prieteni în Bulgaria în războiul hibrid al Vestului împotriva Rusiei… dar suntem tot mai divergenți față de bulgari – nu doar cu elita conducătoare, dar și cu o mare parte din popor.

Vestul a fost prea încet nu doar în identificarea Facebook și rețelelor sociale ca câmpuri cheie de luptă cu Rusia, dar a adoptat o abordare benignă de neglijare asupra politicilor de împuterniciți ai Kremlinului în expansiunea controlului asupra economiilor și procesului politic în țările Est-Europene via rețelelor politice și de afaceri ale oligarhilor.

Scris de Ilian Vassilev